Wednesday 8 October 2014

Tart sa paradajzom i štrudla sa paprikama

Malo kasnim sa ovim receptima, ali ako vam se dopadnu, na pijacama još uvek ima i paradajza i paprika, pa ako požurite...

Tart sa paradajzom

Potrebno za testo:

  • 150gr brašna
  • 75gr maslaca
  • 1/4 kašičice soli
  • 3 kašike slatke pavlake
za fil:
  • 200gr sitnog sira
  • 1 kašika slatke pavlake
  • 1 jaje (malo odvojiti za premazivanje)
  • 1 paradajz
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika prezle
  • malo rendanog kačkavalja
  • malo soli, bibera, bosiljak
Priprema:
Za testo, pomešati brašno i so. Dodati kockice maslaca i prstima napraviti mrvice. Dodati pavlaku i umesiti testo. Uviti ga u foliju i staviti u frižider na pola sata.
Za fil, pomešati sir, pavlaku, jaje, sitno seckan beli luk i biber.
Zagrejati rernu na 200C. Pleh obložiti papirom za pečenje.
Na pobrašnjenoj površini razvući testo. Premazati ga filom (ostaviti nekoliko cm po ivicama nenamazane), poređati kriške paradajza i preklopiti testo.Premazati ostatkom jaja i posuti prezlama i rendanim kačkavaljem. Ubaciti u rernu na 30-35'.


Štrudla od paprika i sira


Potrebno za testo:
  •  10-tak grama svežeg kvasca
  • 100ml tople vode
  • kašičica šećera
  •  kašičica soli
  • oko 300g brašna

za fil:
  •  3 paprike (najbolje raznih boja)
  •  300g sitnog sira
  •  2 čena belog luka
  • nekoliko listića svežeg bosiljka ili peršuna
  • 1/2 kašičice soli (zavisi koliko je slan sir)
  • biber

i još:
  •          1 jaje za premazivanje

Priprema:
U toploj vodi sa kašičicom šećera i brašna razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.
Pomešati brašno, so i narasli kvasac pa sa još tople vode zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti da naraste.
U međuvremenu pripremiti fil. Parike sitno iseckati pa ih pržiti oko 10' na malo ulja da omekšaju. Skloniti sa vatre i malo prohladiti.
Pomešati sir, sitno seckan beli luk, bosiljak, biber, paprike i dodati soli po ukusu.
Na pobrašnjenoj površini razvući testo u pravougaonik, po njemu rasporediti fil i uviti ga u štrudlu. Po površini štrudle napraviti nekoliko rezova i premazati jajetom. Ostaviti štrudlu još 10-tak minuta da raste, dok se ne zagreje rerna. Peći na 200C da lepo porumeni.
Napomena: Štrudla je ukusna i topla i hladna.Moja štrudla je malo mrljava, jer sam je sekla dok je još bila vrela, ali kad se ohladi, baš se lepo seče.

2 comments:

  1. Odlično mi je oboje, nađe se još uvijek dobrog paradajza i paprika, a ovakva jela su mi jako draga. Tart ipak bilježim prvi.

    ReplyDelete
  2. Sve izgleda vrlo ukusno, a super je i nova slicica na zaglavlju bloga.:))

    ReplyDelete