Sunday 20 November 2011

Mrvičaste pitice sa jabukama/Mini Apple Crumble Tart

Kad dođe jesen i zahladni,nekako najčešće spremam kolače sa jabukama.Odavno sam se zaljubila u američku pitu od jabuka.Stalno eksperimentišem s njom,bilo da menjam testo ili fil.Ovog puta sam je obogatila mrvičastim posipom i spremala je u mini verzji.Preporučujem...


Mrvičaste pitice sa jabukama
Please scroll down for English


Potrebno za testo za 16 komada:
  • 140gr hladnog maslaca
  • 80gr šećera
  • 1 jaje
  • 250gr brašna
  • 2 kašike mlevenih oraha
za fil:
  • 6 manjih jabuka (Granny Smith)
  • 150gr šećera
  • 1 kašika ruma
  • vanila
za mrvice:
  • 140gr hladnog maslaca
  • 100gr šećera
  • 280gr brašna
  • 0,5 kašičice cimeta
Priprema
Pomešajte sve sastojke za testo i umesite testo.Uvijte u foliju i ostavite u frižideru minimum jedan sat.
U međuvremenu,oljuštene jabuke isecite na manje kockice,dodajte šećer i rum,pa stavite na srednju vatru da jabuke omekšaju i da ispari tečnost.Viljuškom ispasirajte jabuke.Dodajte vanilu.Ohladite.
Ohlađeno testo razvijte na pobrašnjenoj površini i okruglom modlom secite testo.Kalupe za mafine podmažite maslacem i punite testom.Na testo stavite fil od jabuka i pospite mrvicama.Pecite na 200C da porumeni.
Za mrvice pomešajte šećer,brašno i cimet,dodajte maslac sečen na kockice i vrhovima prstiju napravite mrvice.

Mini Apple Crumble Tart

Ingredients for pastry for 16 mini tarts:
  • 140gr cold butter
  • 80gr sugar
  • 1 egg
  • 250gr flour
  • 2 tbsp ground walnuts
for filling:
  • 6 small apples (Granny Smith)
  • 150gr sugar
  • 1 tbsp rum
  • vanilla
for crumbs:
  • 140gr cold butter
  • 100gr sugar
  • 280gr flour
  • 0,5 tsp cinnamon
Directions:
Mix all ingredients for dough and knead it.Wrap it in a plastic foil and chill for 1 hour.
Meanwhile,peel apples and cut it in small cubes.In a small saucepan,mix apples,sugar and rum.Put in a middle heat and cook until  apples are tender and all the juice evaporate.Using a fork mash apples.Add a vanilla.Cool.
On a floured surface,roll our dough and with a round cookie cutter cut dough.Grease muffin cases and fill it with dough.On a dough put some filling,then cover with crumbs.Bake in a preheated oven to 200C until golden brown.
For crumbs,mix sugar,flour and cinnamon and add butter cut into small chunks.Using your fingertips make crumbs.

11 comments:

  1. Kad su jabuke u pitanju ja sam za sve verzije. Super ti je ova mini varijanta, bas zgodno za posluzenje.

    ReplyDelete
  2. Baš su slatke, svidja mi se njihov rustični izgled!

    ReplyDelete
  3. Ovakve kolačiće sa jabukama uvijek rado pripremam i volim kada se u stanu osjeti njihov miris. Tvoje pitice su preslatke, tako lijepe i mame na uživanje.

    ReplyDelete
  4. Jao ja volim ovako sa jabukama u svako doba godine;)

    ReplyDelete
  5. Više nego odlična ideja! Prekrasno izgledaju.

    ReplyDelete
  6. Prelepe su u ovom mini izdanju!!! :)

    ReplyDelete
  7. Fenomenalno, jako mi se svidja ova tvoja varijanta!!!

    ReplyDelete
  8. This looks absolutely delicious. Would love for you to share this with us over at foodepix.com.

    ReplyDelete
  9. Obozavam apple crumble...upravo pripremam post!

    ReplyDelete